Vaření

Vaření

  • Chcete ušetřit za vaření? Nepředehřívejte předem plotýnky varné desky, zbytkové teplo využívejte k dovaření pokrmů.
  • Na vaření vybírejte vhodné nádobí – hrnce s rovným dnem Vám ušetří až 30 % energie.
  • Myslete na to, aby velikost hrnce odpovídala velikosti plotýnky a nedocházelo tak ke zbytečným únikům tepla kolem.
  • Nové elektrické sporáky šetří proti starším typům 20 až 30 % energie. Sklokeramické varné desky nebo indukční varné plotýnky mají spotřebu nižší dokonce až o 60 %.
  • Používejte k vaření minimální množství vody. K vaření zeleniny a brambor stačí jen 1/8 litru vody. K delšímu vaření využijte vždy tlakový hrnec – ušetříte až 40 % elektřiny a 30 % času.
  • Při vaření zakrývejte nádoby pokličkami.
  • Používejte speciální spotřebiče (rychlovarné konvice, kávovary, topinkovače apod.), také šetří čas i energii.
  • Pokud chcete v troubě péct tři různá jídla při lehce odlišných teplotách (například 150, 175 a 200 stupňů), zvolte pro pečení všech jídel průměrnou teplotu (tedy 175 °C).
  • Pokrmy s hmotností do 400 g je výhodnější ohřívat v mikrovlnné troubě, při použití sporáku by se zbytečně spotřebovalo více energie.
  • Omezte otevírání trouby. Vždy, když otevřete dveře trouby, abyste se podívali na jídlo, klesne teplota uvnitř o 20 – 40 stupňů.
  • Čistěte troubu, plotýnky i hořáky sporáku - čistá trouba a sporák využívá energii účinněji. Troubu čistěte, když je ještě teplá.
Nezávazná poptávka

Volejte ZDARMA!

800 100 533

Poraďte se s námi, jak ušetřit až 60 % za energie!